De digitale poorten staan sinds woensdagmorgen weer open bij de Belastingdienst. De aangifte voor de inkomstenbelasting van 2016 voor particulieren en ondernemers is gestart.

Online aangifte doen bij de Belastingdienst is veruit de meest populaire route. Zo’n 68 procent van de aangiften wordt via mijnbelastingdienst.nl gedaan. De app is goed voor 4 procent van de belastingaangiften.

Verder gaat 26 procent van de aangiften via de software van financiële adviseurs. Slechts 2 procent van de belastingaangiften wordt nog op papier gedaan.

De Belastingdienst heeft uit voorzorg de digitale capaciteit verhoogd, zodat 70 duizend personen op hetzelfde moment bezig kunnen zijn. Afgaande op cijfers over drukke aangiftedagen is 1 maart meteen een belangrijke testdag.

Dit jaar ontvangen zo’n 7,4 miljoen particulieren en 1,2 miljoen ondernemers een uitnodiging om aangifte te doen voor de inkomstenbelasting. Onderstaande tabel met cijfers over het afgelopen jaar laat zien dat 1 maart in de top 5 van drukke dagen zit. De andere topdagen vallen eind maart.

Vorig jaar konden aanvankelijk 40 duizend personen tegelijk aangifte doen, maar dat leidde al snel tot problemen, waarna de capaciteit werd uitgebreid.

Hopelijk is de capaciteitsuitbreiding naar 70 duizend gelijktijdige online aangiften voldoende. Maar wie op zeker speelt, kan 1 maart beter overslaan en kiezen voor een dag ergens verderop in de maand - waarbij de laatste dagen van maart dus traditioneel weer extra druk zijn.

Nieuw bij de aangifte dit jaar is een zogenoemde aangiftechecklist. Daarmee kunnen veelgemaakte fouten in de aangifte worden voorkomen, aldus de directeur van de fiscus die verantwoordelijk is voor de aangiftecampagne, Eline Spros-Vierkant.

LEES OOK: Vergeet box 3! Zet je spaargeld in box 2